Of thee groen of zwart is, wordt niet bepaald door de theeplant, maar door de verwerking van de blaadjes.
Nadat de theeblaadjes zijn geplukt beginnen ze te verwelken. Dit verflensen wordt ook al gecontroleerd door de theeproducent en heeft de bedoeling om de hoeveelheid vocht in de blaadjes te verminderen.
Hierna komen de verschillende bewerkingsfases die bepalen welk soort thee het gaat worden:
- Door de blaadjes te kneuzen (door te rollen of te breken) ontstaat er een vorm van oxidatie. Wanneer de juiste hoeveelheid van oxidatie is bereikt worden de blaadjes verhit om de oxidatie te stoppen. We spreken van zwarte thee als de blaadjes voor meer dan 70% zijn geoxideerd. Ligt de oxidatie tussen de 10% en 70% dan spreken we van oolong.
- Bij groene thee wordt het proces van oxideren overgeslagen. Hier gaan ze de oxidatie stoppen door de blaadjes direct te verhitten. Dit gebeurd traditioneel door de thee te wokken (Chinese methode) of te stomen (Japanse methode).
- Voor gele thee gaan ze na het wokken de thee verstikken door hem in te pakken in doeken. Hierdoor kleurt het blad geel. Nadien gaan ze de thee ook verder drogen.
- Het proces voor witte thee is nog delicater. De blaadjes worden voorzichtig gedroogd in de zon of in een oven. Nadien gaan ze de blaadjes ook niet verder bewerken of rollen. Dit zorgt ervoor dat witte thee veel fijner is van smaak.
Reactie plaatsen
Reacties