Scones

Wat zijn scones?

Een scone is een klein gebakje tussen een broodje en cake in. Scones zie je in verschillende soorten en maten, maar meest gekend zijn de ronde.

Scones worden vaak gegeten bij het ontbijt of de lunch. Maar de meeste mensen kennen ze van een high tea of de bekende Engelse aftenoon tea.

Vanwaar komen de scones?

Het woord scone is voor het eerst opgedoken in een Schots gedicht uit 1512. Scones zijn dan ook van Schotse oorsprong.

De originele scone zag er iets wat anders uit: deze zag er uit als een rond plat brood ter grootte van een klein bord. Deze werden gebakken boven de haard of op open vuur. Dit veranderde toen het bakpoeder algemeen beschikbaar werd. Hierdoor werden de scones luchtiger en kleiner gebakken.

Wanneer werd de scone populair?

De scones werden mede door Anna, the Duchess of Bedford (1788 – 1861) populair. Zij bestelde thee met zoete broodjes. Scones werden geserveerd. Zij was hier zo enthousiast over dat ze het elke namiddag opnieuw bestelde. Een traditie werd geboren, de Engelse traditie Afternoon Tea Time. En de scones worden daarbij traditiegetrouw nog altijd geserveerd.

 

Hoe eet je scones?

De meeste scones zijn redelijk neutraal van smaak.  Maar er zijn ook zoete versies (rozijnen, veenbessen,...) of hartige versies (kaas, spekjes,...)

Traditioneel eet men scones met clotted cream en confituur.

 

Check onderstaande video voor meer informatie over het maken van scones.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.