Receptidee: Verse muntthee

Op vakantie ooit verse muntthee gedronken, maar thuis nooit meer deze smaak kunnen evenaren? Wij helpen je op weg met een aantal tips om een lekkere muntthee te maken.

Veel heeft al te maken met de gebruikte munt.  De laatste tijd zijn er makkelijk verschillende muntsoorten te verkrijgen. Het is belangrijk om aarmunt of marokkaanse munt te gebruiken. Deze geeft de typische smaak.  Andere muntsoorten (zoals pepermunt) kunnen ook, maar dit geeft een andere smaak.

Een ander belangrijk punt is het gebruik van thee.  Muntthee is niet gewoon wat takjes munt in warm water steken (hetgeen vaak gebeurt in horecazaken), maar je moet ook thee gebruiken en meer specifiek Gunpowder.  Gunpowder is een Chinese groene thee die kenmerkend tot balletjes worden gerold.  Ze zijn grijsgroen van kleur en lijken op buskruit dat vroeger werd gebruikt.  Vandaar de naam.  De smaak is wat rokerig en bitter en vrij sterk. Indien je geen Gunpowder voorhanden hebt, kan je ook een standaard groene thee gebruiken.

 

Ingrediënten:

  • 1 liter warm (net niet kokend) water
  • 1 el gunpowder
  • 1 bosje aarmunt, marokkaanse munt.
  • Eventueel suiker
  • Eventueel oranjebloesemwater
  • Eventueel andere specerijen zoals kaneel of saffraan.

Werkwijze:

  • Doe de thee in de theepot.
  • Doe een scheut warm water bij de thee en laat dit goed rondwalsen.
  • Giet het water af.
  • Voeg de rest van het water toe.
  • Dan pas de munt in de theepot doen.
  • Eventueel zoeten of andere smaakmakers toevoegen.
  • Voldoende laten trekken (vijf tot tien minuten)
  • Schenk nu een drietal keer thee in een theeglas, maar voeg dit steeds terug in de pot.  Dit om de thee voldoende te laten mengen.
  • Schenk nu uit, liefst in mooie theeglaasjes.  Bij het inschenken moet je de theepot zo hoog mogelijk houden.  Zo krijg je een schuimlaagje.  Het hoge inschenken is ook een teken van gastvrijheid.  Hoe hoger je giet, hoe gastvrijer je bent..

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.